Ragacsos Roppanós
Nem kell előmelegíteni a sütőt, ennek a tésztának állnia kell pár órát.
Hozzávalók:
- 1 és ¼ bögre kristálycukor
- 1 teáskanál só
- 1 és ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 és ½ teáskanál reszelt gyömbér
- 1 bögre melasz
- 2 felvert tojás
- 1 bögre olvasztott vaj
- 2 evőkanál forró víz
- 4 bögre zabpehely
- 4 bögre liszt
- 1 és ½ bögre mazsola
- 1 bögre aprított dió
- ½ bögre cukor (díszítéshez)
Elkészítés:
A cukrot beleöntjük egy tálba és alacsony fokozaton elkezdjük keverni, majd folyamatosan hozzáadjuk először a sót, szódabikarbónát majd a reszelt gyömbért.
Ha ezt jól összedolgoztuk, hozzáadjuk a melaszt és a felvert tojást.
Ha ezek megvannak, fel kell olvasztani a vajat vagy tűzhelyen, vagy a mikróban. Ha teljesen felolvadt hozzáadjuk a tál tartalmához két evőkanál forró vízzel együtt.
Még mindig alacsony fokozaton keverve bögrénkénti mennyiségben hozzáadjuk a zabpelyhet és jól összedolgozzuk, majd a lisztel is ugyanezt tesszük.
Ez után jöhetnek a mazsolák és a dió.
Ha minden egyben van, kivesszük a keverőtálat és még utoljára kézzel is jól összekeverjük. Ez a tészta elég sűrű állagú lesz.
Ha megvan, fóliával letakarva betesszük a hűtőbe és egy órát pihentetjük, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Ezt a sütit három féleképpen lehet megsütni, először a Lois féle verzióval kezdem:
Sütés 1 – Tekert
A már lehűlt tésztát kettéosztjuk, az egyik felét visszarakjuk a hűtőbe a másikból egy nagy gömböt formálunk.
A nyújtódeszkát beszórjuk lisztel, majd a tésztagolyót a közepére helyezve a tenyerünkkel lelapítjuk. A tészta tetejét is meghintjük egy kis lisztel. A sodrófával fél centi vastagságura kinyújtjuk, majd egy üvegpohár segítségével köröket szaggatunk belőle. A tésztaköröket egy kizsírozott sütőlapra tesszük, majd a tetejüket bekenjük egy kis vízzel és meghintjük cukorral . Ezt betesszük a sütőbe és 190 fokon körülbelül 9-10 percig sütjük, amíg a szélei barnulni nem kezdenek.
Ha kész vedd ki, várj egy kicsit majd tedd egy rácsra hűlni őket.
Sütés 2 – Golyós
Ehhez a verzióhoz nem kell deszka, sodrófa és liszt sem, plusz ezzel az elkészítési móddal mindkét oldalára kerül cukor nem csak a tetejére.
A már kihűlt tésztából kis szilva nagyságú golyókat formázunk a kezünkkel, majd azokat beleforgatjuk a cukorba és egy kizsírozott vagy befújt sütőlapra tesszük. Majd egy spatulával vagy a tenyereddel szét kell lapítani fél centis körökre.
Folytasd addig ezt, amíg van tésztád majd 190 fokon körülbelül 9-10 percre rakd a sütőbe sülni. Akkor jó, ha már kezdenek barnulni a szélei. Ha kész vedd ki és hagyd kihűlni, majd tedd őket egy jól lezárható sütis dobozba vagy tárolóba.
Sütés 3 – Vágás
Ez az elkészítés a hűtős megoldás egy kicsit hosszadalmasabb, de nagyon egyszerű.
A kihűlt tésztát két részre osztjuk, és amíg az egyik felével dolgozunk, a másikat visszatesszük a hűtőbe.
Tépj le egy 46 cm hosszú zsírpapírt, majd fordítsd meg és terítsd ki úgy, hogy ne tekeredjen vissza. Tedd rá a tésztát és formálj belőle egy rönköt majd ezt a papír szélére helyezve tekerd fel és hajtsd be a széleket, hogy teljesen befedje a tésztát.
Hagyd pihenni egy estére a hűtőben majd másnap mikor készen állsz a sütésre, melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Amíg várod, hogy a sütőd felmelegedjen kend meg a sütőlapodat vagy fújd be. Mikor a sütő készen áll vedd ki a tésztát a hűtőből, tekerd ki, majd egy kés segítségével vágj le egy centis szeleteket. Ha ez kész tedd a szeleteket cukorba és forgasd meg, hogy mindkét oldalára jusson belőle.
Ez után tedd őket a sütőlapra és 190 fokon középre helyezve süsd 8-10 percig amíg a szélei barnulni nem kezdenek.
Ha kész, vedd ki őket és egy spatula segítségével távolítsd egy a sütőlapról majd hagyd kihűlni őket.
Adag: 36 darab sütit lehet belőle kihozni, persze ez változó attól függően, hogy melyik sütési verzióval készíti el az ember őket.
Hannah megjegyzése: A dédnagymamám Elsa Swensen egyik kedvenc módja hogy puhán tartsa ezeket a sütiket az volt, hogy hámozott citrom vagy narancshéjat tett a sütis dobozok aljára. A citrusfélék héjának nedvességtartalma puhán tartotta a sütiket és ha azok néha fel is vettek egy kis citrom vagy narancs aromát még jól is jött. Ha Minnesotában nem volt szezonja ezeknek a gyümölcsöknek, almadarabokkal helyettesítette azokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése