Körte Pite
Előmelegített sütőben (220C), középre helyezve.
Hozzávalók:
Alap
- 23 cm pite tészta alap
Töltelék
- 830g körte konzerv/befőtt
- 100g kristálycukor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1/8 teáskanál szerecsendió
- 1/8 teáskanál só
- 1 és fél bögre körtelé
- 1 evőkanál sós vaj
- 1 teáskanál citromlé (frissen facsart a legjobb)
Díszítés
- 120g liszt
- 100g barna cukor
- ¼ teáskanál fahéj
- ¼ teáskanál szerecsendió
- 113g sós vaj kis darabokra vágva
- ½ bögre aprított pekándió
Elkészítés:
Először a díszítést csináljuk meg, amihez egy tál fog kelleni. Ebben összekeverjük a lisztet, fahéjat, barna cukrot és a szerecsendiót. Ha kézzel csinálod, akkor az ujjaiddal vagy két késsel dolgozd bele a vajat a lisztbe addig, amíg kukoricaliszt állaga nem lesz. (Ha konyhai robotgépet használsz, akkor az acéllemezzel folyamatos ki és bekapcsolás segítségével kell összedolgozni.)
Ha ez kész keverd bele a pekándiót majd tedd félre.
Facsard /nyomkodd ki a körte szeleteket, (de ne dobd ki a levet, mert később még szükséged lesz rá) majd tedd őket félre kiszáradni.
Alacsony lángon egy közepes serpenyőben keverd össze a cukrot, kukoricakeményítőt, pekándiót és a sót.
Dolgozd össze őket alaposan, majd keverd bele a körtelevet.
Vedd fel közepes lángra a tűzhelyet, és addig főzd, amíg a keverék elveszti a tejes kinézetét és kitisztul. Ez egy kicsit trükkös dolog annak, aki nem szokott kukoricakeményítővel dolgozni. A lényeg a folyamatos keverés és hogy forrástól számított 5 percig kell maximum főzni.
Ha letelt az öt perc, vedd le a serpenyőt a tűzről és keverd bele a vajat és a citromlevet, majd hagyd állni, amíg a körteszeletekkel dolgozol.
Igazítsd el a körteszeleteket gömbölyű felével felfelé a nyers pite tészta alapod alján. Majd öntsd rá a meleg körte puding keverékedet olyan egyenletesen, ahogy tudod.
Keverd össze még utoljára a díszítéshez való keverékedet majd szórd rá a körtékre. Rhanna receptje jó sok díszítést ír, úgyhogy nem kell spórolni semmivel. A végén egy kis aranybarna dombocska lesz a pite tetején.
Ha kész, tedd be a Körte Pitét 220 C-os sütőbe, majd süsd 20-25 percig. Ha a pite teteje egy sötétebb arany színt vesz fel, akkor nyugodtan kiveheted.
Adag: Rhanna receptje alapján ebből a 23 cm-es pitéből nyolc szeletet lehet kihozni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése