2018. március 28., szerda

Recept - Diós Roppancs

Diós Roppancs

Nem kell előmelegíteni a sütőt, ennek a tésztának állnia kell.

Hozzávalók:
- 225g  sós vaj
- 500g sötét barna cukor ***
- 2 nagy tojás
- 1 és fél teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál só
- 2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 420g liszt
- 125g szárított és aprított sárgabarack
- cukor tartalékba (olyan 65g) a tésztagolyókhoz
***Ha csak sima barnacukrod van otthon, adj hozzá fél teáskanál melaszt egy keverőtálba és már kész is a sötétbarna cukrod. 

Hannah megjegyzése: Igaz hogy kézzel is meg lehet csinálni ezt a receptet, de én inkább a mixert ajánlom, úgy sokkal könnyebb. 

Elkészítés:
Tedd a puhított (szobahőmérsékletű) vajat a mixer keverőtáljába és verd addig, amíg sima állagú nem lesz, majd add hozzá a sötétbarna cukrot, majd dolgoz össze őket, míg habos nem lesz a keverék. Ha kész, jöhetnek bele a tojások, amit jó alaposan össze kell keverni.
Állítsd kis fokozatra a mixert, majd folymatosan add hozzá a szódabikarbónát, sót és a diót. Ha jól összedolgoztad őket, tedd bele a lisztet, kisebb adagokba.
Kapcsold ki a mixert, majd kézzel keverd bele a szárított aprított sárgabarackot.
Ha kész, teljesen nyugodtan ott lehet hagyni a tésztát a keverőtálban, csak fedd be fóliával jó alaposan, hogy ne érje levegő.
Majd ezután tedd be a hűtőbe egy órára (vagy akár egész éjszakára), hogy később jobban lehessen vele dolgozni.
Mikor készen állsz a sütésre, melegítsd elő a sütőt 180C fokra.
Vedd ki a tésztát a hűtőből, majd tapadásgátló spray-vel fújd be a sütőlapodat vagy sütőpapírral vond be.
Tegyél egy fél bögre fehér cukrot egy kis tálba. Ebbe fogod belegörgetni a tésztagolyókat sütés előtt.
Csinálj 2,5cm-es golyókat, de nem kell, hogy teljesen simák legyenek, majd mindegyiket fedd be cukorral, jó alaposan. Ha kész, helyezd el a labdákat a sütőlapodon olyan távolságban hogy 12 darab férjen rá.
Kicsit nyomd le a golyókat egy pohár sima aljával, vagy egy spatulával.

Süsd őket 180C fokon 8-12 percig, amíg a golyók aranybarna színt nem vesznek fel. 
Ha kész, vedd ki a sütiket, majd hagyd hogy teljesen kihűlhjenek.
Ezeket a finom diós roppancsokat egy légmentesen zárható dobozban, vagy a hűtőben is tárolhatod.

Adag: Általában 6 tucat sütemény jön ki a receptből, a mérettől függően persze.


Hannah megjegyzése: Ezek a sütik remek „mártogatók”. Bill mindig ezeket mártogatja a kávéjába, ha bejön a Süti Édenbe a délutáni szünete közben. Anya is ezt csinálja, de neki egy szót se. Nem szabadna erről beszélnem, mert szerinte ez nem illendő viselkedés.

4 megjegyzés:

  1. Kedves Brigi!
    Nagyon örülök, hogy valaki nem kímélve a fáradtságot elvégzi a fordítást és még közkinccsé is teszi. Minden tiszteletem a tiéd. Egy pici észrevétel: nem a te hibád, a kiadóval is előfordult, hogy kimaradt valamelyik hozzávaló a felsoroltak listájából, pl.: a Diós Roppancsnál a dió mennyisége. És még egy apróság: tudom, hogy nem könnyű idegen receptet lefordítani, de próbálj meg csak egyféle mértékegységet megadni (pl.: gr., vagy dkg., vagy bögre, de ne kavard, mert az zavaró: pl.: itt a Diós Roppancsnál 225 gr. bögre sós vaj). Remélem nem vetted zokon a megjegyzéseimet és további kitartást és türelmet a fordításhoz.
    Tisztelettel: Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most nézem és a dió mennyiségét leírtam, 2 teáskanál frissen reszelt szerecsendiót írt.

      Törlés
    2. Ez a süti akkor nem is diós, hanem csak szerecsendiós? Így megtévesztő a neve.

      Törlés
  2. Kedves Szilvi!
    Köszönöm az észrevételt, majd kijavítom.

    VálaszTörlés