Ördögi Csábítás Torta
Előmelegített sütőben (180C), középre helyezve
Hozzávalók:
- 1 bögre víz
- ¾ bögre sós vaj (170g)
- fél bögre barna cukor (115g)
- fél bögre kristálycukor
- 30g sütésálló cukormentes csoki (1kocka?)
- 1 teáskanál eszpresszó kávépor
- másfél bögre kristálycukor (direkt van külön)
- fél teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- ¼ teáskanál élesztő
- fél bögre cukrozatlan kakaópor
- 2 tojás (szobahőmérsékletű)
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 2 és 2/3 bögre liszt (350g)
Elkészítés:
Egy kis serpenyőben keverd össze a vizet, vajat, kristálycukrot és a barna cukrot majd törd (vagy vágd) ketté a kocka sütésálló csokit és add hozzá azt is.
Ezután közepes lángon, folyamatos keverés mellet addig kell melegíteni, amíg a vaj és csoki el nem olvad és az összetevők állaga sima nem lesz.
Ha ez kész, levéve a lángról hozzáadjuk a kávéport és addig keverjük, amíg az fel nem oldódik, majd félrerakjuk a serpenyőt hűlni.
Készíts elő két 23 centis tortaformát sütő spray segítségével (szerintem a hagyományos zsírozás-lisztezés is megteszi), majd a kerekre vágott sütőpapírokat a sütőformák aljára kell helyezni.
Mérj ki egy és fél bögre kristálycukrot, majd annak az egyharmadát öntsd egy keverőtálba. Add hozzá a sót, szódabikarbónát és az élesztőt, majd kapcsold be a mixert alacsony fokozatra. Egy fél perc múlva kapcsold ki (vagy ha kézzel csinálod, győződj meg hogy minden teljesen össze van-e keverve), majd add hozzá a cukor második egy harmadát majd újra kapcsold vissza a mixert és keverd egy kicsit. Ezt újra meg kell csinálni a harmadik harmaddal is, de ezúttal bekapcsolva maradjon alacsony fokozaton a mixer. Ezután egyesével hozzá kell adni a 2 tojást, majd a vanília kivonatot is. Majd kapcsold ki a mixert.
Most meg lehet nézni hogy lehűlt e egy kicsit a serpenyőben lévő keverék, az a lényeg hogy ne legyen nagyon forró. Ha jó, közepes erősségre kell állítani a mixert és a szósz felét lassan hozzáönteni. Alapos keverés után, ki lehet kapcsolni.
Ha kimérted a lisztet, annak felét is alacsony erősségi fokozaton hozzá lehet adni.
Ezután egymás után a szósz másik felét és a liszt másik felét is bele kell keverni, majd addig keverni, amíg össze nem áll az egész.
Ha ez kész, még egyszer kézzel is át lehet keverni majd egységesen szétosztani a két sütőforma között.
A tésztát 160-180 fokon sütni kell egy 20-25 percig majd kivenni és hagyni lehűlni.
Töltelék és bevonó
Ha készen állsz, hogy tölteléket tegyél és bevond a tortád, fordítsd ez egyik réteget fejjel lefelé, hogy a sima rész nézzen felfelé. (Ha nagyon kerek a alja, késsel el lehet egyengetni.) Most jöhet a töltelék, ízlés szerint (recept lent), majd a másik torta réteget fordítsd úgy, hogy a gömbölyűbb rész nézzen felfelé.
Végül kend be az egész tortát a bevonóval és már kész is a remekműved.
Recept:
- 2 bögre közepesen édes csoki darabka
- ¼ teáskanál só (még jobban kihozza a csokoládé ízét)
- 4dl édesített sűrített tej
- 2 evőkanál sós vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
Egy vastagabb serpenyőben fel kell olvasztani a csoki darabkákat sóval, majd adjuk hozzá a sűrített tejet és folyamatos keverés mellett főzzük kb. 2 percig, amíg elérjük a kívánt egyenletes állagot. Vegyük le a sütőről és keverjük bele a vaníliát, de vigyázzunk, mert összeránthatja magát a massza. Legvégül adjuk hozzá a vajat és addig keverjük, míg el nem olvad benne. Ha kész, már lehet is kenni vele a tortát.
Adag: Ebből a tortából 12 adagot ki lehet hozni, vanília fagyival vagy kávés jégkrémmel a legjobb.
(Anya a legjobban csoki fagyival szereti, de az anya. Egyszer még apát is rávette, hogy háromutcányit sétáljon egy hóvihar közepén, mert lerobbant a kocsi és neki csoki fagyira fájt a foga.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése