2017. december 23., szombat

Recept - Narancsos / Citromos Puffancs

Narancsos / Citromos Puffancs




Nem kell előmelegíteni a sütőt, ennek a tésztának állnia kell pár órát.
Hozzávalók a sütihez:
- 150g sütőcukor (a sima kristálycukor is jó csak kisebb szeműre kell darálni)
- 1 bögre puhított sós vaj (225g)
- 1 tojássárgája (kicsit felverni)
- 2 teáskanál narancs vagy citrom gyümölcslé (vagy gyümölcslikőr)
- fél teáskanál reszelt narancs vagy cirom héj (meg kell próbálni csak a színes részt reszelni, mivel a fehér rész elég keserű)
- 2 és ¼ bögre liszt (250g)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1/3 bögre puhított sós vaj (75g)
- 4 és fél bögre porcukor (500g)
- 4 evőkanál tej (1/4 bögre) (60ml)
- 1 és fél teáskanál narancs vagy citrom gyümölcslé (vagy gyümölcslikőr)

Elkészítés:
A sütemények elkészítéséhez először fel kell verni a cukrot és a sós vajat, amíg könnyű habszerű nem lesz. (Lehet kézzel vagy géppel is) Utána hozzá kell adni a tojássárgáját, a gyümölcslevet vagy likőrt és a reszelt héjat. Ezt mind úgy össze kell dolgozni, hogy a héjból mindenhová jusson.
Mérd ki a lisztet és folyamatos keverés mellet add hozzá az eddigi keverékhez. 
Ha ez kész a tésztát meg kell felezni és golyókat kell formázni belőle, majd a 2 golyót be kell csomagolni műanyag fóliába és mehet be a hűtőbe minimum 1 órára.
Mikor készen állsz a sütéshez melegítsd elő a sütőt 180C fokon.
Egy lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3 és fél mm vastagságúra. Használj egy kör alakú sütiformát vagy egy poharat és készíts tészta köröket.

Alternatív megoldás:
Ha valaki nem szeret nyújtani, az megvárhatja, amíg a tészta szobahőmérsékletű nem lesz, majd teáskanállal kis golyókat tud formázni majd azokat egy (zsírozott/lisztezett vagy befújt) sütőlapra helyezve (ne többet mint 12) ki lehet lapítani egy spatula vagy pohár segítségével ugyanúgy 3 és fél mm vastagságúra.

Ha készen vannak a süti körök, tedd be őket a sütőbe 8-10 percre, amíg egy aranyos színt nem vesznek fel. Ha kész vedd ki és hagyd őket kihűlni.

A töltelék elkészítéséhez verd fel a vajat, amíg az puha és habos nem lesz majd mérd ki a porcukrot és tedd egy másik tálba. A porcukor felét keverd a vajhoz majd a tej felével is tedd ugyanezt. Add hozzá a gyümölcslevet vagy a likőr és azt is jól dolgozd bele. Ezután jöhet a másik fele a porcukornak, majd a tejnek, de VIGYÁZZ! Lehet, hogy nem kell felhasználni az összes tejet. Addig kell adagolni a tejet, amíg a massza el nem éri a kívánt összefüggő állagot.
Nem kell aggódni ha a krémed túl híg lesz, csak adj hozzá még porcukrot ha pedig túl sűrű addig kell a tejet önteni bele amíg pont jó nem lesz.

Ha a sütik kihűltek teljesen és a töltelék krém is kész fordítsd az egyik sütit úgy, hogy az alja nézzen felfelé, kend rá a krémet majd egy másik sütit fordítva úgy hogy az alja nézzen a töltelék felé tedd rá, így tudsz kis szendvicseket csinálni belőle.

Adag: 24 darab 5 cm-es narancsos vagy citromos puffancs vagy 12 7 és fél cm-es puffancs.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök hogy van ez az oldal.Írtak már mások is?Nagyon szeretem ezeket a krimiket.

    VálaszTörlés